arbeidsledighet, arbeidsliv, fagforeninger, formuesskatt, forsvar, helse, næring, reformer, skole, Uncategorized

Ikke Segway, lakrispiper og nonsens for Støre

Når man er både i feriemodus og valgkampmodus så glemmer man tydeligvis mye. Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre la ut en mildt sagt oppsiktsvekkende Facebookstatus fra sin ferietilværelse på Sørlandet:

Jonas Gahr Støre stilte også til sommerintervju med Aftenposten, og jeg anbefaler deg å ta en titt på dette intervjuet. Det viser en ganske useriøs og lite tillitsvekkende side av Arbeiderpartiets leder.

Viktige saker, ikke nonsens

I sommerintervjuet med Aftenposten sier Støre at det styrende for ham skal være å gjøre det viktigste i Norge til den viktigste politikken for ham. For det har det etter hans oppfatning tydeligvis ikke vært for dagens regjering. Regjeringen har, i hans øyne, vært opptatt av og brukt tiden sin på symbolpolitikk, de uviktige sakene og på nonsens.

Støre har åpenbart gått glipp av:

 • kommunereformen
 • politireformen
 • høgskolereformen
 • jernbanereformen
 • veireformen og rekordutbygging av vei
 • 80.000 færre i helsekø
 • god og forutsigbar behandling av alvorlig sykdom, foreløpig kreft og rusavhengighet, med frister for utredning, diagnostikk og behandling – såkalte pakkeforløp
 • eldrereformen ”Leve hele livet”
 • fritt behandlingsvalg for pasienter – større valgfrihet, kortere ventetider
 • omstilling av norsk økonomi
 • første industrimeldingen på tretti år
 • gründermeldingen
 • kompetanseløft for lærerne
 • tidlig innsats i skolen
 • yrkesfagløftet
 • fraværsregelen med rekordstort fall i fraværet på videregående
 • langtidsplanen for forsvaret
 • vedlikeholdt og oppgradert sitt materiell i forsvaret
 • at fregattene seiler, flyene fly og forsvaret øver mer

Bare for å nevne noe.

Arbeiderpartiets symbolsaker

Når Støre blir spurt om egne symbolsaker, så peker han på at hans symbolsaker er ordentlige saker. Da gleder det sikkert Støre at regjeringen allerede har tatt tak i flere av sakene han mener er viktige. Vi har allerede lagt frem en gjennomtenkt tiltakspakke for et mer seriøst arbeidsliv, en revidert strategi mot arbeidslivskriminalitet, og skjerper kampen mot useriøse tilstander. Regjeringen går også inn for å begrense bruken av bemanningsbyråer og forby ansettelser uten lønn (såkalte nulltimerskontrakter). Mye av dette arbeidet er gjort nettopp i samarbeid med partene i arbeidslivet.

Regjeringen er nemlig en sterk tilhenger av trepartssamarbeidet, men i motsetning til under den rødgrønne regjeringen så har ikke LO fortrinnsrett. Tidligere YS-leder Tore Eugen Kvalheim hadde følgende hjertesukk i Klassekampen i 2012: «Regjeringen legger mye vekt på dialog med partene i arbeidslivet, men snakker mest og best med én part. Det holder ikke å bare snakke med LO». Det synes heller ikke dagens regjering.

Arbeidsledighet ikke lenger noen god valgkampsak for Arbeiderpartiet

Støre vil ikke snakke så mye om at arbeidsledigheten har gått ned syv måneder på rad og at Norges Bank spår et arbeidsmarked nær kokepunktet i 2020. At veksten i norsk økonomi er på vei opp, det skapes nye jobber og optimismen er tilbake i næringslivet har visst også gått Støre hus forbi.

Han har tydeligvis ikke registrert at reiselivet går så det suser og vi i 2016 hadde rekordhøy turisme til Norge, for tredje året på rad, at vi aldri har eksportert så mye sjømat som vi gjør nå eller at skognæringen i 2016 hadde det beste året siden 1989.

Støre etterlyser en satsing på teknologiutvikling, og han har visst heller ikke fått med seg at statsminister Erna Solberg og Høyre allerede har gått til valg på en satsing på en milliard kroner til forskning og teknologi de neste fire årene.

Igjen – bare for å nevne noe.

Skattelettelser

Støre kan selvfølgelig ikke gjennomføre et intervju uten å snakke om skattelettelser. Det han ikke snakker så høyt om er at Arbeiderpartiet faktisk har vært med på, eller ikke vil reversere, 15-16 milliarder av de 21 milliardene i netto skatte- og avgiftslettelsene regjeringen har gjennomført. De har aktivt støtte reduksjonene i selskapsskatten og mesteparten av lettelsene i personskatten. De Støre ikke vil gi skattelette til, er pensjonistene (og det skulle man jo ikke tro hvis man skal dømme etter utspillene om pensjonister den siste tiden). De vil, heldigvis, ikke gjeninnføre arveavgiften. Også deler av lettelsene i formuesskattene har Arbeiderpartiet vært med på.

Det skiller altså bare fem-seks milliarder kroner mellom skattelettelsene fra regjeringen og samarbeidspartiene og det Arbeiderpartiet selv har gått inn for. Støre vi i stedet øke skattenivået i Norge med minst 15 milliarder kroner, en skatteskjerpelse som vil ramme både bedrifter, arbeidstakere og pensjonister.

For Høyre så handler det om å skape mer, for Arbeiderpartiet om å skatte mer. Jeg er ikke i tvil om hva norsk næringsliv og norske arbeidsplasser trenger mest. I hvert fall hvis målet er å skape flere jobber.

 

 Viktige saker eller nonsens?

Jeg kan berolige Støre med at heller ikke jeg som Høyrepolitiker vier tiden min til politikk for å sysle med nonsens. Nå er det likevel sånn at det er fullt mulig å sørge for å fjerne dustete forbud og samtidig bruke tiden på det som faktisk er viktigst for Norge. Regner med at Støre i hvert fall ikke kommer til å bruke tiden på å forby uviktige ting i fremtiden. Det hadde vært et fremskritt. Men som leder for et parti som går til valg på å reversere mest mulig så er det kanskje for mye å håpe på.

Legg inn en kommentar